Založ si blog

Najprv vyštuduj a potom súď!

Téma vysoké školy na SR a ich kvalita patrila a aj vždy bude patriť medzi TOP  rozoberané témy v médiách a aj všeobecne medzi širokou verejnosťou. Aspoň raz do mesiaca sa v novinách, na internete alebo na verejných miestach objaví táto téma. A aká je príčina? Ide o kvalitnú a spravodlivú kritiku alebo sú to len prázdne slová a zapísané strany v novinách?

Na Slovensku je v súčasnosti 20 verejných, 3 štátne a 13 súkromných vysokých škôl. Je to veľa alebo málo? Toto je asi základná otázka, ktorá laikom napadne keď si prečítajú aktuálny stav vysokých škôl. Bez toho aby sa rozumeli danej problematike robia unáhlené závery o tom, že ak by bol počet vysokých škôl nižší, malo by to priaznivý vplyv na ich kvalitu. Avšak podľa čoho súdia kvalitu týchto škôl? Z vlastných skúseností? To asi nie, lebo je asi nepravdepodobné, že študovali aspoň na tretine týchto škôl aby vedeli objektívne zhodnotiť ich kvalitu. Na zhodnotenie kvality, nájdenie nedostatkov a ich následné  odstránenie existuje tzv. akreditačná komisia. Akreditačná komisia slúži na to aby preverila vysoké školy, našla nedostatky a dala čas na ich odstránenie prípadne ich sankciovala ak by daná vysoká škola nespĺňala kritériá akreditačnej komisie.

Kvalita

Ja sama som študentkou fakulty, ktorá pomerne často býva kritizovaná. Študujem na masmediálnej fakulte UCM v Trnave. Táto fakulta je známa vďaka zlému menu u mladých ľudí a nie vďaka úspechu, ktorý dosahujú absolventi ale aj študenti, ktorí ju ešte stále len študujú. Nikto totižto nehovorí o tých úspechoch, ktoré dosahujú študenti a absolventi našej fakulty. Nedávno naša absolventka, Sabína Djasníková, získala na prestížnej súťaži Slovak Press Photo 2014 čestné uznanie v kategórii Študenti a mladí fotografi.  Ale o tomto ste sa určite nikde nedočítali. Je na mieste sa opýtať kto robí zlé meno školám a v tomto prípade konkrétne FMK? Paradoxom je, že sú to úplne nezainteresovaní ľudia, ktorí na tejto fakulta neštudujú a ani nikdy neštudovali. Sama som sa s tým stretla, keď pred rokmi som si na túto školu podávala prihlášku a ľudia sa ma snažili odhovoriť. Zdôvodňovali to tým, že tá škola nestojí za nič a že tam študujú len tí, ktorí chcú titul tzv. ,,ZADARMO“ !  Klamala by som, ak by som teraz tvrdila, že všetci tam tvrdo pracujeme a budujeme si kariéru už popri štúdiu. Áno, sú tam študenti, ktorí chcú len získať titul a ďalej sa už v tejto oblasti pohybovať neplánujú. Ale to je fakt, ktorý sa týka všetkých vysokých škôl, a nielen vysokých škôl na Slovensku. Koľko ľudí ročne skončí právo a koľko z nich sa mu potom aj naozaj venuje? Nemali by sme zavrieť aj tú školu? Veď už máme dosť právnikov na slušné obdobie a keď sa začnú ,,míňať“, tak potom otvoríme školu znovu. No nie?

Podľa údajov pracovného portálu tujepraca.sk má Fakulta masmediálnej komunikácie UCM najnižšiu mieru nezamestnanosti spomedzi sledovaných fakúlt Trnavského kraja. Z údajov, ktoré sa portálu podarilo zistiť, vyplýva, že z absolventov našej fakulty je nezamestnaných 1,35%. Hodnoty môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke.

 

miera-nezamestnanosti-ttkraj_2014

 

Zamerala som sa bližšie na FMK, nakoľko na tejto škole študujem. To ale neznamená, že ostatné školy ,,hádžem“ do vreca nekvalitných. Na každej vysokej škole môžeme nájsť úspešných absolventov, ktorý vo svojej kariére vynikajú a sú úspešní.  Je dobré, že existuje viacero škôl, z ktorých si môžu študenti vyberať a rozhodnúť sa pre tú, ktorá vyhovuje práve im. To či ju potom vyštudujú usilovne alebo nie, je len na nich.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3621x
Priemerná čítanosť článkov: 3621x

Autor blogu

Kategórie

Archív